RAM یک حافظه کوچک است که به صورت یک ماژول حافظه ساخته شده است. این ماژولها در اسلات رم بر روی برد سرور شما نصب شدهاند .هر بار که شما یک عملیات پردازشی انجام میدهید، آن برنامه از هارد دیسک به حافظه لود میشود. دلیل آن این است که خواندن داده ها از RAM بسیار سریع تر از خواندن دادهها از دیسک سخت است.
رم سرور (RAM)
بهترین حافظه برای سرور، کدام یک بهتر است RDIMM یا LRDIMM ؟
اگر به دنبال سرعت بالا و تأخیر کم هستید، RDIMM به طور کلی برای شما مناسب است. از طرف دیگر، وقتی طرح های شما به تراکم حافظه بالاتری نیاز دارند ، LRDIMM راه درستی است. اما برای جلوگیری از اشتباه کردن در یک طراحی موثر ، باید موارد بیشتری را در نظر گرفت.

تعدادی از مدلهای پرفروش رمهای اچ پی
برای دیدن مدلهای بیشتر رم اچ پی لطفا کلیک کنید
HPE 32GB Dual Rank x4 DDR4-2933 Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر P00924-B21
- اورجینال به صورت UnPack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G10 میباشد
HPE 32GB 2RX4 PC4-2400T Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر 805351-B21
- اورجینال به صورت Pack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G9 میباشد
HPE 16GB Single Rank x4 DDR4-2400 Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر 805349-B21
- اورجینال به صورت Pack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G9 میباشد
HP 16GB DRx4 DDR4-2133 Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر 726719-B21
- اورجینال به صورت Pack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G9 میباشد
HP 16GB DRx4 PC3L-10600R Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر 647901-B21
- اورجینال به صورت Pack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G8 میباشد
HP 16GB DR x4 PC3-12800R Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر 672631-B21
- اورجینال به صورت Pack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G8 میباشد
HP 32GB DR x4 DDR4-2133 Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر 728629-B21
- اورجینال به صورت Pack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G9 میباشد
HPE 32GB DRx4 DDR4-2666 Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر 815100-B21
- اورجینال به صورت Pack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G10 میباشد
HP 8GB DRx4 PC3-10600 Registered
رم سرور چ پی با پارت نامبر 500662-B21
- اورجینال به صورت Pack
- قابل نصب بررروی سرور اچ پی
- سری G6,G7 میباشد
مقایسه رم های RDIMM و LRDIMM
در سرورهای پرولیانت اچ پی، اصولاً از دو حافظه زیر استفاده میشود:
- RDIMM: Registered DIMM
- LRDIMM: Load-Reduced DIMM
در RDIMMها قطعهای به نام رجیستر وجود دارد که سیگنالهای کنترلی، آدرسدهی و کلاک را دریافت میکند پس دیگر برای نوشتن داده روی DRAM نیازی به رجیستر کردن نیست و مستقیم بر روی DRAM نوشته میشود.
در حافظههای Load-Reduced برای رجیسترینگ، از مموری بافر چیپها استفاده میشود در نتیجه در LRDIMMها که نوعی حافظه Load-Reduced هستند به جای رجیستر، بافر وجود دارد و دادهها ابتدا وارد بافر میشوند و سپس از روی آن روی DRAM نوشته میشوند.
در LRDIMMها علاوه بر سیگنالهای کنترلی، آدرسدهی و کلاک، Data Lineها نیز ذخیره میشوند. در RDIMM سیگنالهای داده با یک کنترلر هدایت میشوند که باعث محدودیت در سرعت و کارایی میشود. LRDIMMها نه تنها کارایی را بهبود میبخشند بلکه مشکلات ناشی از گرما و اتلاف انرژی را نیز کاهش میدهند و در واقع برای افزایش سرعت و ظرفیت طراحی شدهاند.

سرورهای نسل ۸ و ۹ پرولیانت از LRDIMMها پشتیبانی میکنند. سرورهای نسل ۹ غیر از آن از تکنولوژی Three Dimention Stacking یا ۳DS نیز پشتیبانی میکنند. این حافظه علاوه بر آن که ظرفیت را در یک DIMM افزایش میدهد، کارایی باس را نیز بهبود میبخشد و فرکانس بالاتری را ارایه میدهد. به علت کاهش لود نیز مصرف برق، کمتر میشود. LRDIMM دارای ظرفیت بالایی بوده و در ماژولهای ١٢٨ گیگابایتی تولید شده است و معمولا برای Big Data استفاده میشود.
توان عملیاتی آنها بیشتر از RDIMMهاست ولی Latency آنها نیز کمی بالاتر است. در صورت استفاده از این مدلها روی سرورهای DL380 G9 میتوان از حداکثر ٣ ترابایت و روی سرورهای DL580 G9 از حداکثر ۶ ترابایت حافظه بهرهمند شد. لازم به ذکر است که LRDIMMها و RDIMMها را نمیتوان روی یک سرور ترکیب کرد.
در ایران روی سرورها بیشتر از رمهای RDIMM استفاده میشود. ماژولهای NVDIMM برای سرعت مناسب نیستند بلکه برای مواقعی که قطع جریان برق باعث از رفتن اطلاعات از مموری میشود کاربرد دارد. امکان ترکیب رمهای RDIMM با NVDIMM وجود دارد اما رمهای LRDIMM با هیچ نوع حافظه دیگری قابل ترکیب نیست.
پس به صورت فهرستوار مزایای حافظه LRDIMM نسبت به RDIMM را بیان میکنیم:
- بافر کردن سیگنالهای کنترلی و آدرس (شباهت با RDIMM)
- بافر کردن Data Lineها (تفاوت با RDIMM)
- کاربرد آن معمولا در Big Data
- کاهش مشکلات ناشی از گرما و اتلاف انرژی (زیرا لود را کاهش میدهد)
- RDIMM دارای یک کنترلر برای هدایت سیگنالهای داده: باعث کمتر شدن سرعت آن نسبت به LRDIMM میشود.
- ترکیب آنها در یک سرور مجاز نیست.
- طراحی شده برای افزایش سرعت ، کارایی و برای افزایش ظرفیت (ظرفیت بالا: 128GB)
- ارایه فرکانس بالاتر ، زمان تاخیر بالاتر و ارائه زمان توان عملیاتی بالاتر
- بهبود کارایی باس
- استفاده از مموری بافر چیپها برای رجیسترینگ
بررسی تکنولوژی و تفاوت نسل حافظههای DDR4 DDR3 DDR2
حافظههای DDR2
ماژول رم سرور سری DDR2 دارای ۲۴۰ پین است که باعث می شود سرعت بالاتری نسبت به DDR داشته باشند. این نوع حافظهها میتوانند چهار انتقال داده در یک پالس زمانی CPU یا در اصطلاح فنی Four Data Transfer Per Memory Clock Cycle داشته باشند که تقریبا سرعت را نسبت به DDR ها دو برابر میکند.
حافظههای DDR2 از دو کانال ارتباطی استفاده میکنند که در اصطلاح Dual Channel نامیده میشود و با اینکار شما هم نرخ انتقال بیشتری خواهید داشت و هم سرعت بیشتری را تجربه خواهید کرد.
در حال حاضر رم های DDR2 با مادربردهای قدیمی سازگاری ندارند. زیرا ساختار ماژول آن ها متفاوت از ساختار ماژولهای DDR است. به همین دلیل بر روی همان اسلاتی که DDR متصل میشود قرار نمیگیرد. پس نمیتوان رم های سرور از نوع DDR2 را به یک مادربرد قدیمی که از اسلات DDR پشتیبانی می کند متصل نمود.
حافظههای DDR3
رم های DDR3 با ولتاژ پایین تری از نسل قبل خود کار می کند، و مصرف انرژی کمتری دارد. سرورهایی که از رم DDR3 پشتیبانی میکنند میتوانند ماژولهای ۱ و ۲ و ۳ تایی بصورت بانک در کنار هم داشته باشند.
اگر سیستم شما این مورد را پشتیبانی کند، میتوانید چندین RAM از نوع DDR3 که هم Dual Channel هستند و هم Triple Channel را در کنار هم داشته باشند که سرعت و کارایی RAM شما را نسبت به داشتن فقط یک ماژول RAM بسیار بسیار بالاتر میبرد.
حافظههای DDR3 دارای ۲۴۰ پین میباشند و به همین دلیل به هیچ عنوان با مادر بوردهای قبلی Backward Compatibility ندارند و شما در صورت نیاز به استفاده از این نوع حافظه ها باید مادربرد خود را نیز بروز کنید. هر کدام از اسلات های RAM از نوع DDR3 معمولا در مادربردها براحتی ۱۶ گیگابایت RAM را پشتیبانی میکند.
در حال حاضر بازار رم سرور در اختیار حافظه های DDR4 است. شما میتوانید بدون هیچ مشکلی از یک رم با سرعتی پایینتر از سقف مجاز مادربرد استفاده کنید. مثلا در یک مادربرد DDR4 که تا سرعت ۲۴۰۰ مگاهرتز را پشتیبانی میکند، میتوانید رم DDR4 2133 مگاهرتزی نیز نصب کنید.
حافظههای DDR4
برجستهترین تغییری که در DDR4 نسبت به DDR3 دیده میشود این است که سرعت و زمان بندی در دسترس بودن آنها بازهی گستردهتری دارد، مصرف برق کمتر است و زمان بیکاری یا تاخیر آنها هم کاهش یافته است.
در مدل DDR3 تنظیمات سرعت کلاک (بدین معنا که رم با چه سرعتی میتواند داده را بخواند و بنویسد) تنها میتوانست یکی از حالتهای 1333MHz ، 1600MHz ، 1866MHz باشد. از سوی دیگر به نظر میرسد رمهای DDR4 سقفی برای سرعت کلاکشان ندارند، یا لااقل تولیدکنندگان هنوز نتوانستهاند به این سقف برسند.
هر بار که به نظر میرسد تولیدکنندهای ماژول رمی با سرعت حداکثر ساخته است، تولیدکنندهی دیگری از راه میرسد و یک گام پیشتر میرود. در حال حاضر سرعت کلاک برخی مدلهای DDR4 به ۳۰۰۰ مگاهرتز هم میرسد.
ویژگیهای مهم HPE Smart Memory
از قابلیتهای مهم تکنولوژی HPE Smart Memory می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پشتیبانی از توسعه و ارتقاء در آینده به وسیله سیستم HP Active Health و نرمافزارهای مدیریتی دیگر
- بهینه شدن کیفیت و افزایش قابلیت اطمینان حافظه: امروزه شاهد بزرگتر شدن محیطهای IT، پیچیدهتر شدن برنامهها، افزایش مسئولیت حساس انتقال داده به سرورها، افزایش درخواستهای پردازش تراکنشی و ثبات سرورهای حیاتی هستیم. حافظه، جزیی مهم و حیاتی از سیستمهای اطلاعاتی است که در تعیین قابلیت اطمینان و کارایی سیستم و در کل، قدرت سرور و مراکز داده تاثیر به سزایی دارد. تولیدکنندگان درجه اول DRAM، این قطعات را با بالاترین کیفیت تهیه میکنند. شرکت اچ پی تنها حافظه هایی را مورد تایید قرار می دهد که از آزمایشات سخت و حساس عبور کنند. حافظههای آزمایش و تایید شده اچ پی برای پلتفرم پرولیانت سرورهای اچ پی، بهینه شدهاند تا نهایت سازگاری، عملکرد و قابلیت اطمینان را داشته باشند.
- بهرهوری انرژی: نقش حافظهها در مصرف برق سرور قابل توجه است در نتیجه انتخاب کارآمدترین حافظه، نقشی مهم و حیاتی در کاهش مصرف انرژی و تجهیزات خنک کننده در مراکز داده دارد. این صرفهجویی به معنی کاهش هزینه عملیات و بازگشت سریعتر سرمایه (ROI) و در نتیجه آزاد کردن بودجه IT مصرف شده در انرژی و خنک کننده است. شرکت اچ پی، خود را در به حداکثر رساندن بهرهوری انرژی در زیرساختهای IT متعهد میداند.
- امکان پیشبینی خطا هشدار( Pre-Failure): زمانی که HPE SmartMemory در ارتباط با سیستمهای مدیریتی استفاده میشود امکان پیشبینی خطا را فعال میکند. اگر مشکلی در یکی از DIMMها گسترش یابد، سیستم مدیریتی به شما در پیشبینی این رخداد کمک میکند و میتوانید قبل از بروز مشکلی جدی، DIMM را جایگزین کنید.
تکنولوژی HPE SmartMemory در سرورهای پرولیانت نسل ۸ معرفی شد و در سرور نسل ۹ و سپس در نسل ۱۰ بهبود یافت و اچ پی ویژگیهایی که تنها در حافظههای باکیفیت اچ پی در دسترس بود را در دسترس همگان قرار داد. مشتریان میتوانند انواع مختلف از حافظههای اچ پی و ظرفیتهای متفاوت DIMM را برای بهینهسازی مصرف برق، ظرفیت و کارایی سرور انتخاب کنند. این تکنولوژی برخلاف حافظههای تولیدی با برندهای دیگر، روی هر DIMM یک امضای منحصربهفرد دارد که نشان میدهد حافظه توانسته تمامی مراحل سخت و دشوار تست و کنترل کیفیت را طی کند.
همه ماژولهای حافظه اچ پی روی تمامی سرورهای پرولیانت، مورد آزمایش قرار گرفتهاند تا تشخیص مشکلات، تصمیمگیری سریع در ارایه راهحلها و جلوگیری از خطاها بررسی شوند. با وجود ویژگیهای Authentication که در حافظههای اچ پی قرار گرفته است، از بهبود و کارایی سرورهای خود خاطر جمع خواهید بود. ویژگیهای Authentication در واقع همان مولفههایی است که اچ پی در رمهای خود قرار داده تا اورجینال و غیراورجینال بودن آنها قابل تشخیص باشد.